EN HELG PÅ GOTLAND

december 23, 2019

Jag har saknade att titta på vågorna, saknade kraften i havet. Som tur är bor mamma på Gotland och eftersom jag saknade henne också åkte jag och hälsade på. Självklart helt spontant, att planera saker verkar inte vara något jag ägnar mig it.

Vi bilade runt ett kargt och folktomt Fårö och tittade på Raukarna, poserade bredvid Langhammars-gubben och stirrade på havet från det gamla fiskelägret Helgemannen. Att få så mycket kalluft nerblåst i lungorna på en gång var så pass uppfriskande att vi kände att det fick vara nog, istället hade vi picknick i bilen. Utsikten var precis lika bra därifrån.

Det bästa med Gotland tyckte jag ändå var att gå och titta på ringmuren runt Visby. Den fick mig att fantisera om hur det var på den tiden när riddarna red runt där. Jag är fascinerad av historia och älskar att måla upp scener i huvudet om hur det kunde ha varit förr. Samma känsla fick jag när vi besökte gamla skeppssättningar, det vill säga gravar från bronsåldern. Det är häftigt att tänka att anledningen till de olika formationerna i marken antagligen beror på att det brukade stå hus på dem.

Jag har redan börjat fantisera om att åka tillbaka till Gotland i sommar. I mitt huvud bor jag i en van vid surflogiet. Jag och Iowa cyklar överallt och det kommer att vara perfekta vågor varje dag och massa sol. Jag tänker att jag ska gå i Visby i långklänning och dricka vin i solnedgången. Det blir fint. 

Det sjukaste med den här Gotlandsvistelsen är att jag testade att sticka. Helt frivilligt! Jag hatade att sticka i syslöjden och det var stickningen som gjorde att jag blev osams med min syslöjdslärare. Jag blev ofta osams med mina lärare.

Mamma stickar och jag har hört att det är bra och vilsamt för stressade västerländska människor att hålla på med handarbete. Att sticka var dock allt annat än vilsamt, fy, vilken stress! Jag försökte sticka så fort jag kunde så att det skulle bli klart. Resultatet av mitt experiment är i alla fall att jag nu är ännu mer imponerad över min mamma. Hon gör de finaste sakerna, till och med tröjor. Galet. Mitt mästerverk blev en gris-rosa grytlapp i något tveksam form som jag gav till min bror i julklapp. Jag är osäker på hur glad han blev men vi garvade ganska mycket i alla fall.

Ps. Behöver du raggsockor till vintern så säg till, mamma gör de finaste du kan tänka dig!

KÄMPA
KAMPEN OM EN DUSCH

    Leave a comment

    tjugo − 9 =