HUR JAG LÖSER PROBLEM

november 29, 2019

Idag skriver jag om hur jag löser mina problem och hanterar mina utmaningar med så lite stress och ångest som möjligt. I och med att mitt liv inte är direkt inrutat stöter jag ofta på en hel del problem som kräver lite mer tankeverksamhet av mig. Saker som att jag helt plötsligt var på Lofoten med två bilar som båda skulle till Stockholm, varav den ena var trasig, eller när jag behövde byta boende mitt i säsongen i Åre. Mitt vanligaste problem verkar vara att jag vänder upp och ner på hela livet samtidigt och bestämmer mig för flytta någonstans och står inför alla problem det ger som att hitta jobb, boende, sätt att utöva intressen, hitta vänner m.m. Problem har en tendens att dyka upp flera samtidigt. 

Här är min strategi för att hantera sånt som kan kännas ohanterbart i livet. Det gäller framförallt vid praktiska saker men fungerar även bra på känslomässiga problem som kan uppstå vid nomadlife, vanlife, vardag eller bara under allmänna äventyr.  

Skriv upp problemen i en lista

Det kanske låter basic, men att faktiskt skriva ner alla tankar och problem i en lista istället för att komma ihåg alla i huvudet gör någonting för psyket, även om det går att komma ihåg alla problem även utan lista. Dessutom underlättar det för att ta en sak i taget, vilket jag skriver mer om längre ner i listan.


Jag brukar jobba ett tag med den där listan, jag skriver om och byter plats på saker. En annan anledning till att jag skriver lista är att jag försöker processa vad som känns jobbigast med problemen och varför det känns jobbigt. Kanske är det inte ens ett problem när jag fått tänka efter.
En annan målsättning med listan är att få till en prio-ordning. Istället för att jobba på det som känns bäst, vilket är lätt gjort om jag har allt i huvudet, så vill jag ta det som är viktigast först. Ibland tar jag det jag har mest mentalt motstånd till först, för att inte känna mig stressad över det längre än nödvändigt. 


Brainstorma lösningar

Jag brukar börja med att brainstorma lösningar själv, men oftast är mina problem just problem för att jag inte kan komma på några bra lösningar själv.


Ta hjälp av dina nätverk

När jag kör fast och känner att mina problem inte går att lösa, då brukar jag ta hjälp av mina vänner och nätverk.


Jag tycker att det är effektivt och hjälpsamt att avsätta tid för att enbart hjälpa varandra där man själ kört fast, där man redan innan har klargjort att tanken med att ses är just att hjälpa varandra i sina diverse utmaningar. Skapa tillfällen där man får turas om, där en person i taget tar upp en utmaning och gå sedan varvet runt och låt de andra komma med feedback, inputs och andra perspektiv på dennes utmaning. Jag älskar att träffa andra på coffice, jobb och fika i ett.


Sociala medier har hjälpt mig med jag vet inte hur många saker. När jag behövde få hem Volvon från Lofoten till exempel så skrev jag i bland annat OnEdge och fick hjälp av Matilda, som dessutom visade sig vara en sjukt trevlig tjej, bra bonus. Jag tycker att det är coolt hur sjukt mycket som går att göra med sociala medier. Det går att träffa nya vänner, det går att sälja saker, köpa saker, förflytta saker, ventilera problem, skaffa jobb, allt möjligt.


Ta en sak i taget

Jag har väldigt lätt för att börja tänka på alla problem samtidigt, och vad jag ska göra åt dem. Ganska fort blir jag snurrig och helt slut och orkar inte ta tag i någonting istället. Det känns som en ohanterlig mängd med saker att göra för att komma till målet. Jag försöker undvika att hamna där i största möjliga mån genom att ta en sak i taget.


En anledning till att jag lätt gör för mycket på en gång är dels för att jag är dåligt strukturerad, där underlättar listan, men också för att det känns bra. Även om det känns bra att göra och tänka på allt på en gång så är det inte effektivt. Här hjälper det mig att ta ett steg tillbaka och komma ihåg att vi sällan är bra på att göra mer än en sak samtidigt. Istället försöker jag bestämma i förväg när och hur jag ska göra vad, så att jag redan innan jag sätter igång med punkten på listan vet vad jag ska göra.


Jag intervjuade Maria Granberg inför att hon skulle bestiga Mount Everest. Det hon sa då var att man aldrig kommer att kunna se hela vägen fram till målet, men man ser målet där borta, berget, och att det bara är att fortsätta att ta ett steg i taget, sätta en fot framför den andra, tills man är där. Jag tyckte att det var en väldigt bra beskrivning både rent praktiskt på hur det är att bestiga ett berg, men även metaforiskt. Att göra någonting nytt och skrämmande kan många gånger kännas precis så.

Här hittar du hela intervjun med Maria.


Ta en paus

För mig är det lätt att fastna i att hela tiden gå och tänka, jag känner mig effektiv, då trots att jag mest blir trött. För mig är det skitviktigt att ta en paus från tankarna och problemen för att få nya perspektiv och ny energi. Jag tror inte våra hjärnor är gjorda för att vara på hela tiden och jag tror att vår förmåga att komma på kreativa lösningar och hantera problem hänger ihop med hur utvilade vi är.


Sedan jag slog i huvudet har jag blivit mycket bättre på att pausa, och jag har insett vad som ger mig hjärnvila och vad som inte gör det. Till exempel så är en promenad vila för mig, medan en promenad med en podcast inte är det. Jag är dessutom ett stort fan av powernaps, för mig är det som att reboota hela systemet. Min bror kallar mig Girl of Many Naps. Om jag är riktigt utvilad brukar jag komma på bra lösningar på mina problem helt spontant, det känns nästan som att jag fått lösningen planterad i mitt huvud utifrån av nån högre kraft, men egentligen tror jag bara att det är mitt undermedvetna som fått andrum.

Med det sagt så önskar jag verkligen att jag alltid följde den här listan över hur jag löser problem. Tålamod är en grej jag tycker är ganska överskattat, vilket gör att jag ofta hamnar tillbaka i att försöka göra allt på en gång. Har du några grymma tips för att ta hand om de där jobbiga grejerna?

KÄMPA
KAMPEN OM EN DUSCH