JULAFTON I ÅRE

december 25, 2018

I år ville jag ha en vit jul med mycket snö, så jag stannade kvar och firade julafton i Åre.

Av alla aktiviteter som fanns att göra på julafton valde jag att gå ut och springa. Hade någon frågat mig om jag ville springa på julafton för fem år sedan hade jag nog blivit arg på dem. Det finns väl ingen som springer frivilligt, på julafton av alla dagar?! Enligt mängden folk jag mötte ute är det fler än jag som är konstiga nu för tiden.

Det var speciellt att klä granen i år. Jag har eget julpynt egentligen, men det är hemma hos pappa i Stockholm så jag lånade mammas julpynt. Att plocka upp samma julgranskulor som jag klädde granen med när jag var liten kändes nostalgiskt, som att ta en genväg till julkänslan. Att många av julgranskulorna är från min mormor och morfar och till och med min gammelmormor gör det extra högtidligt. Tänk vad mycket de varit med om.

Julgran-Julafton-Julgranskula
Julgranskulor från gammelmormor

På kvällen kom några fina vänner på middag, så sjukt himla mysigt var det! Vi diskuterade saker som framtid och tarmflora och annat som inte tål att skrivas om i en blogg och turades om att ha rollen som sura farbrorn. Vi avslutade med att spela ett brädspel som faktiskt inte orsakade varken vredesutbrott eller slagsmål.

Jag köpte i princip all julmat helt färdiglagad från Undersåkers Chark i år. Det är någonting med att öppna mat som ligger i brunt smörpapper som är så galet trevligt. Det är också någonting med att slippa laga maten själv som är ännu trevligare. Det är som förbestämt att maten är god, man behöver inte ens smaka på den för att veta det. Fast jag hade tjuvsmakat precis allting redan innan julafton så jag visste att det var gott. Vad annars är poängen med att ha sin egen julafton?

julmat-undersåkerschark-charkuterier-alaskanmalamute
Hunden gillar också julmat

Jag tror hunden blev sur på mig för att hon inte fick smaka julbordet, för hon snodde hela soppåsen och åt upp utvalda delar ur den när jag inte såg. Mina julklappar i form av tuggben dög visst inte. Jag ska köpa bättre julklappar åt henne nästa år. 

KREATIV KRIS
OBEKVÄMT