Isbergs Photography - Fotograf och skribent

isbergs-photography-louise-forslycke-garbergs-feminism-demokrati-frihet

KÄMPA

Du säger att du inte orkar engagera dig i allt, och därför riktar du in dig på en sak, en fråga du brinner lite extra för. Du kanske väljer att kämpa för djurens rättigheter, för skogarnas mångfald eller för rätten till vård. Jag ser din kamp och jag vill gråta tårar av lycka över ditt mod. 

Men jag ser också att det finns en större kamp som ingen av oss har råd att strunta i, en vi alla borde välja att strida för i första hand och det är kampen för frihet. 

Utan vår frihet kan vi nämligen inte engagera oss i någonting. Är vi inte längre fria kan vi inte heller kämpa. Inte för skogarna, inte för djuren, inte för vården, inte för någonting. 

Just nu vill regeringen i Storbritannien ha rätten att avbryta fria, fredliga protester. På sociala medier blir avvikande åsikter censurerade. Kvinnor som skriver böcker om sina upplevelse blir anmälda för förtal. I Polen är det förbjudet att göra abort och straffet för vårdpersonal som bryter mot den lagen är fängelse. I stora delar av världen bötfälls människor med summor som skulle kräva ett liv att betala tillbaka för ett brott som endast handlar om att gå utanför sin dörr till en plats utan tillstånd. Har du någonsin behövt tillstånd för att gå på en promenad? 

Självmordsstatistiken orkar jag inte ens titta på men du måste veta precis som jag att den inte ser bra ut. Vet du i hur många länder det är krig just nu? Från hur många länder människor tvingas till död eller flykt på grund av krig. Människor som inte är välkomna någonstans och som inte har en möjlighet att protestera mot hur djur behandlas eller om rätten att få vård. I USA grips demonstrerande journalister och jag undrar vem som ska berätta din och min historia när alla som kan göra det är bakom galler? När det inte längre är tillåtet att berätta vad som helst, vem bestämmer vad som får berättas?

Vi läser om katastrofer och om tragedier men vi tänker att vi är säkra, vi tror att det aldrig kommer att hända här. Sverige är ett fritt land. Jag älskar Sverige för att det är ett fritt land, men vi får inte ta vår frihet för givet. Vi vet alla vilka frågor de politiska partierna för framåt, vilka värderingar de har. Du kanske röstar på dem ändå bara för att belysa problematiken. Du kanske tänker att det aldrig skulle bli så illa i Sverige. 

Tänk om. Tänk igen. Demokratin är på fall i stora delar av världen och det finns ingenting och ingen, absolut ingen alls, mer än du och jag, som skyddar Sverige. Det är vi som ser till att vi får behålla vår frihet att skriva vad vi vill, och att säga vad vi vill. Det är upp till oss att kämpa för vår frihet, vår yttrandefrihet, vår demokrati och våra grundlagar.

Om demokratin och yttrandefriheten hotas är det inte en problematik som blir belyst, det är en mycket större problematik som blir skapad och alla blir lidande av den. Jag förstår att du är rädd. Jag förstår att du bär på oro. Men att ge bort alla dina möjligheter att påverka till någon annan som säger sig kunna ta bort din rädsla är inte lösningen. Att strunta i de stora frågorna för att fokusera på de små är inte lösningen, de stora frågorna måste komma först. Om du gett bort din makt, din möjlighet att påverka, om du avsagt dig den rätten, oavsett anledning, så är det försent. Din nuvarande rädsla kanske blir löst, men vad händer om du får nya rädslor? Vem ska påverka då, vem ska ta hand om dig då?

Vi måste välja att kämpa tillsammans, att inte ta vår frihet för given. Vi måste ta den stora kampen först, för att få fortsätta engagera oss i det vi brinner för, oavsett vilken fråga det är.

Fotograf på verklighetsflykt i världen, upptäckare av liv och resenär i fantasi.

Comments

  • april 10, 2021
    Katta Bucketlife

    Så jävla viktigt och så många som inte ens förstår just nu – vilket är så läskigt. Fint skrivet – upp till kamp!

    reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *