MENS

juli 9, 2020

Mensvärken från helvetet är på besök igen. Fast egentligen är det inte så farligt. Jag ligger inte och skakar och har feberfrossor utan sitter faktiskt upp och skriver. Jag skulle vilja gå på en promenad men där går gräsen. Jag lyckades stå upp och borsta tänderna, det får duga.

Igår pratade jag med min bror om antiinflammatorisk kost. Jag berättade att majs är inflammatoriskt och han suckade. Sa att det störde honom att han kommer ihåg allt jag säger. Han hade gärna varit lyckligt ovetandes. Jag är på ett sätt avundsjuk på killar, på att de inte får mensvärk som ett kvitto på hur de levt den sista månaden. Samtidigt blir det så lätt att ignorera ohälsa utan varningstecken och jag tar hellre varningstecken nu och kan göra någonting åt det än får en riktig käftsmäll när det är för sent. 

När jag var tonåring hatade jag att ha mens. Jag hatade nästan allt som hade att göra med att vara kvinna. Det kändes som ett straff, som en nedgradering. Som att hela min existens helt plötsligt bara blev en kropp till för att producera barn. Ibland kan jag fortfarande känna så och jag tror att det är en anledning till att jag inte vill ha barn. Jag vill vara så mycket mer. 

I höstas kom jag på mig själv med att nästan se fram emot nästa mens. Inte för själva mensens skull, det finns roligare saker i livet, men för att få det där kvittot på hur min hälsostatus är just nu. Hade jag lyckats fixa mina blodvärden någonting? Hade jag lyckats sänka inflammationen i kroppen? 

För ungefär ett år sedan hittade jag till Vulverine, först på Facebook, sedan på Instagram. Det hon lär ut har revolutionerat hur jag mår. Bokstavligt talat. Jag mådde skit när jag åt p-piller och jag har äntligen fått redskap att hantera “helvetet” de där pillren skapade. Numera kan jag till och med förvandla det till någonting spännande. Det är inte kul när det gör ont och det är inte kul att må dåligt, men det känns bra att jag vet vad det beror på och att jag också vet hur jag kan göra det bättre tills nästa månad.

Det bästa med att ta hand om min hälsa är att det fungerar. Jag har varit svinnoga med att inte äta gluten och jag har slutat med kaffe. Sen att det kräver lite bra karaktär det är en annan femma. Jag ska nog hitta en mental coach att bli inspirerad av nu.

KÄMPA
KAMPEN OM EN DUSCH

    Leave a comment

    17 + 7 =