VÅGA VARA EN FRI SJÄL

augusti 12, 2019

Våga följa drömmar.

Det är vår och jag är på väg att flytta till Lofoten över sommaren och jag är nervös. För att göra äventyret lite extra äventyrligt ska jag bo i tält. Jag vill fotografera surf och jag hoppas på att hitta extrajobb för att vila upp huvudet. Mest vill jag på äventyr.

Tänk om jag inte hittar någon tältplats? Tänk om jag inte hittar något jobb? Vart ska jag laga mat när det regnar? Vart ska jag ens ha min mat? Ska jag ta med en frysbox? Vart ska jag ha Iowa när jag får jobb? Kommer jag kunna klättra någonstans? Tänk om jag inte lär känna någon? Kommer jag kunna ladda telefonen och datorn i tältet? Tänk om jag vantrivs? Huvudet snurrar, så många rädslor och tankar. Jag är jättenervös, men jag åker till Lofoten i alla fall.

Gör det trots beslutsångest

Ska jag åka hit eller dit, flytta eller stanna? Beslutsångesten blir bra för memoarerna. Mina vänner säger att det är spännande, själv mår jag illa. Jag försöker fråga mig själv vad det spelar för roll, vad är jag rädd för? Olycka och misär antagligen, men jag måste åka till Lofoten, måste våga följa mina drömmar. Det får lov att lösa sig.

”Du är en sån där fri själ, det är lätt för dig”

Jag tror att många gömmer sig bakom tanken att de som följer sina drömmar är en annan sorts person. Att de är annorlunda från en själv, att de har några andra egenskaper eller kvalitéer som gör att de kan och inte en själv. Jag tror att det är lättare att tänka så, lättare att inte själv ha ansvaret för sin egen lycka. Jag har själv trott på dem, på supermänniskorna som är lite bättre än oss vanliga dödliga, ibland kommer jag på mig själv med att fortfarande tro på dem. Sanningen är att den enda skillnaden mellan de fria själarna och de vanliga själarna är att de fria själarna har vågat.

Behöver inte hoppa utan fallskärm

Alla behöver olika mycket säkerhetslinor, det går att ha en backup plan, eller till och med flera. Alla kanske inte behöver säga upp jobbet, sälja lägenheten och flytta samtidigt, om det nu är flytta som är drömmen. Det kanske räcker med att ta tjänstledigt, hyra ut lägenheten och åka på en resa som ett första steg.

Jag vill känna att jag lever

Folk verkar tro att jag är jättechill. Det är jag absolut inte. Jag är livrädd men jag gör det ändå. Jag vågar göra det där som känns svinläskigt, ibland så läskigt att jag har varit nära på att spy. Jag gör det för att jag tror att det är så jag får livet att kännas riktigt ordentligt. Det är så jag känner att jag lever.

KÄMPA
KAMPEN OM EN DUSCH