Isbergs Photography - Fotograf och skribent

vanlife-norge-solnedgång-vanlifesverige-digitalnomad

VANLIGT LIV I VAN

Är det någon som ångrar att de bor i van? Är det inte obekvämt? Det var en fråga som kom upp i vanlife sverige-gruppen på facebook. Jo. Det är sjukt obekvämt. Det är krångligt. Man är smutsig. Bilen är smutsig. Hunden är smutsig. Det är stökigt. För varje pryl jag vill ta fram måste jag först flytta på en annan. Det är myggor och det är trasiga bildelar och det är vatten på golvet. Ångrar det? Absolut inte! För mig är vanlife verkligen den ultimata friheten och den är vad jag värdesätter allra högst som den frihetstörstande hippie jag är.

Friheten kommer dock med ett pris. I alla fall för mig. Det är svårt, men inte omöjligt, att ha ett jobb med fasta tider och platser, för allting tar längre tid i en van. Att hinna vara någonstans till klockan 8 varje dag känns ganska ohållbart i längden. Det tar minst dubbelt så lång tid att göra någonting i en van som hemma. Dessutom händer det oftare än inte helt oplanerade saker som behöver fixas. Får man vatten på golvet hemma är det lätt att torka upp. Får man vatten på golvet i en van är det troligt att man behöver använda allt sitt hushållspapper, som man också behöver för att diska och då behöver man köpa nytt hushållspapper innan man kan diska. Dessutom har man antagligen fyllt sitt begränsade utrymme för sopor och då behöver man hitta någonstans att slänga soporna och nu har mer än halva dagen gått på grund av en vattenpöl.

Jag är fortfarande inte helt återställd från hjärnskakningen jag fick för 2,5 år sedan och jag kan inte slänga iväg min energi som jag gjorde innan. Jag måste vara noga med hur jag spenderar den för att inte få en mental dipp innan dagen är slut. Med ett liv som är så pass oförutsägbart som vanlife, är det svårt att veta om dagens energidos kommer att räcka eller inte. Att planera är vanligtvis inte min starka sida men när jag bor i bilen är det både svårare och viktigare.

Skillnaden är att jag mår bra medan jag gör de där vardagliga sakerna när jag gör dem i min van. Jag gillar att laga mat i min van, trots att jag sitter i sängen och knappt får plats. För medan jag lagar mat kan jag titta på fjällen genom fönstren. Jag gillar att borsta tänderna i min van, för medan jag borstar tänderna kan jag dansa barfota i gräset utanför. Jag gillar hur snabbt det går att gå ut i naturen, hur lätt det är att hälsa på hos någon som står parkerad precis bredvid. Jag gillar att jag kan bo på en plats där jag kan se midnattssolen eller norrskenet från mitt fönster. Hade det inte varit för min van hade jag aldrig kunnat bo på en så fantastisk plats. Jag kanske hade kunnat bo nära, men inte på första parkett från stranden.

Fotograf på verklighetsflykt i världen, upptäckare av liv och resenär i fantasi.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *