Isbergs Photography - Fotograf och skribent

kameraguide-välja-rätt-kamera-dimma-fotografi-fotograf-louise-forslycke-garbergs

KAMERAGUIDE – HITTA RÄTT KAMERA DEL 1

Att välja kamera kan vara sjukt förvirrande, därför har jag gjort en kameraguide. Här kommer jag att gå igenom vad det finns för olika typer av kameror, om du ska köpa kamera kan det underlätta att veta vad du har att välja på. Det här inlägget riktar sig främst till dig som fotat med t.ex. mobilen och funderar på att ta steget vidare men inte vet vad för kamera du vill ha. Självklart får du läsa vidare även om du redan har en kamera.

För att generalisera kan man säga att det finns fem olika kameratyper att välja mellan:

Kompaktkamera.

En kompaktkamera är jämförelsevis liten, lätt och billig. Nackdelarna är att det inte går att byta objektiv och kvalitén på bilderna är något sämre än för övriga kameratyper. Kompaktkameran kan passa dig om du gillar att ta spontana bilder, det vill säga vill kunna ha kameran lättåtkomlig i t.ex. fickan. 

Actionkamera.

Tål allt och går att fästa på vad som helst. De har bara ett fåtal inställningar och är därför lätta att använda. Små och lätta och inga problem att ta med sig. Kvalitén är sämre än de andra kamerorna men brukar vara fullt duglig för t.ex. Instagram. 

Spegelreflexkamera DSLR.

Den sortens kamera som de flesta proffs använder, även om många nu går över till spegellös kamera då de blir bättre och bättre. Fördelarna är att du har full kontroll över bilden, du kan byta objektiv och kvalitén på bilderna är hög. Nackdelen är att den här typen av kamera är tung och dyr.

Spegellös kamera.

Oftast lättare än motsvarande kamera med spegelreflex. Passar för dig som vill ta proffsbilder men ändå ha en något lättare kamera. Generellt sett tål spegellösa kameror kyla sämre än spegelreflexkameror.

Analog kamera SLR.

Inte längre speciellt vanligt, utom i hipster-kretsar, men kan ge grymt fina resultat. Fördelarna är att den konstnärliga känslan kommer av sig själv. Att fota analogt är mer av ett hantverk. Nackdelarna är att du inte ser resultatet förrän du framkallat bilden och det är numera inte jättevanligt med framkallningsställen.

Stay tuned för del 2 av min kameraguide.

Fotograf på verklighetsflykt i världen, upptäckare av liv och resenär i fantasi.

Comments

 • november 29, 2019
  Micke

  Trevligt guide, fortsätt gärna med en mer djuplodande.
  Det finns fortfarande många ställen att få film framkallad på, t ex i var mans kök :) men även hos butiker.
  Kan rekommendera Crimson i Sthlm och Carmencita i Barcelona.
  Gillar dina bilder/blogg/inlägg, keep up the good work.

  reply

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *